donderdag 17 mei 2012

11 doden bij Taliban-aanval in Farah-Stad op compound gouverneur

Bij een aanval van opstandelingen in de provincie Farah in het westen van Afghanistan zijn donderdag zeker 11 mensen om het leven gekomen.

De aanval was gericht tegen de compound van de gouverneur in Farah-Stad, de hoofdstad van de provincie.

Onder de doden zijn een bewaker van de gouverneur, 6 politieagenten en 4 militanten. 13 mensen, waaronder 9 burgers, raakten gewond, aldus het persagentschap Pajhwok.

Een van de aanvallers bracht zijn bomgordel tot ontploffing bij de ingang van het complex. Drie aanvallers probeerden de compound vervolgens binnen te dringen en werden in een vuurgevecht gedood.

De militanten droegen volgens ooggetuigen bij hun aanvallen uniforms van de Afghaanse grenspolitie.

Zeven aanvallers, uitgerust met wapens en bomvesten, arriveerden in een auto en schoten de bewakers bij de poort dood voordat ze zich een weg het kantoor in vochten.

Een woordvoerder van de gouverneur kon niet zeggen hoeveel aanvallers bij de raid betrokken waren. Twee brachten er hun zelfmoordvesten tot ontploffing.

Een zelfmoordaanvaller wist de kamer van de gouverneur binnen te dringen, maar werd doodgeschoten door Mohammad Yonus Rassouli, de plaatsvervangend gouverneur.

De gouverneur, die op het moment van de aanval gesprekken voerde net stamoudsten uit het district Bala Buluk, wist heelhuids te ontsnappen.

Pajhwok meldt dat de Taliban de verantwoordelijkheid voor de aanval hebben opgeëist.

Hun woordvoerder Qari Yosuf Ahmadi zei dat het onderdeel uitmaakte van het “zomeroffensief” en dat er vier aanvaller bij betrokken waren die 17 overheidsfunctionarissen hebben gedood.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze maken onder hun vijanden overdrijven.