vrijdag 30 maart 2012

37 doden bij aanval op NAVO-konvooi in Farah in westen Afghanistan

Bij een zware aanval op een konvooi van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in de provincie Farah in het westen van Afghanistan zijn woensdag op donderdag 37 doden gevallen, waaronder 7 beveiligers en 2 Afghaanse soldaten.

De slachtoffers vielen tijdens het vuurgevecht dat uitbrak en aansluitende luchtaanvallen van de NAVO. Volgens functionarissen werd de aanval uitgevoerd door de Taliban in de provincie Farah, zo meldt The New York Times.

Eerder donderdag maakten verschillende nieuwsmedia nog melding van 20 tot 30 doden.

De aanval vond volgens het nieuwsagentschap Pajhwok plaats in het gebied Toot in het district Gulistan, in het oosten van de provincie Farah.

Het konvooi was op weg van de stad Herat, in het noordwesten van Afghanistan, naar een NAVO-basis in het district Shorabak in de provincie Helmand in het zuiden, en kwam in een hinderlaag terecht.

Drie NAVO-voertuigen vlogen in brand nadat ze waren beschoten.

Slachtoffers beveiligers
De omgekomen 7 beveiligers werkten voor twee firma’s die het konvooi beveiligden. Twee Afghaanse soldaten en tal van Taliban-strijders kwamen ook om het leven.

Gewonde beveiligers werden overgebracht naar het Herat Civil Hospital.

De beveiligers werkten onder meer voor het bedrijf GFI Security.

Fayaz Jailani, verantwoordelijk voor de operaties van het bedrijf in de regio, zei dat het konvooi woensdag werd aangevallen door 70 tot 80 opstandelingen met zware machinegeweren en andere wapens.

Een beveiliger van GFI Security kwam om, de 6 anderen werkten voor het bedrijf Aria Security. Het gaat om Afghanen die zijn gedood.

Sayed Abdul Wahid, een functionaris van Arya, zei dat zijn medewerkers vochten met AK47's en tegenover een overmacht kwamen te staan van militanten die zware wapens gebruikten, waaronder raketgranaten en machinegeweren, zo bericht The Associated Press.

Volgens Sayed Abdul Wahid werden vijf van zijn personeelsleden gedood en raakten er vijf gewond Drie voertuigen in het konvooi vlogen in brand.

Onder contractarbeiders die voor de NAVO werken vallen de afgelopen jaren steeds meer doden Ze voeren gevaarlijke taken uit die voorheen vaker door soldaten werden verricht.

Slachtoffers Taliban
Muhammad Ghus Mayaar, het hoofd van de afdeling veiligheid van de provincie Farah, zei dat de strijd woensdagavond begon en 8 uur duurde. Aan het eind van de strijd waren 28 Taliban-strijders gedood.

Taliban eisen aanval op
Qari Yusuf Ahmadi, een woordvoerder van de Taliban, beweerde dat bij de aanval 40 soldaten van het Afghaanse nationale leger warden gedood, waaronder een commandant.

Volgens hem vielen aan de kant van het leger ook 10 gewonden en werden vijf legervoertuigen vernietigd.

Ahmadi zei dat 6 strijders omkwamen en er een tiental gewond raakten.

De Taliban-woordvoerder zei verder dat 10 motorfietsen van de opstandelingen werden ook vernietigd door de luchtaanval tijdens het vuurgevecht.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze maken onder Afghaanse en buitenlandse troepen overdrijven.

Onder contractarbeiders die voor de NAVO werken vallen de afgelopen jaren steeds meer doden, omdat ze gevaarlijke taken uitvoeren die voorheen door militairen werden verricht.